Main Menu
Forside
Nyheder
Kenneth's Blog
Galleri
Video
Gæstebog
Links
Kontakt
Kenneth 40 år
Administrator
Information om Tanzania
Newsflash
Den største afgrøde i Tanzania er majs. Øvrige dominerende landbrugsprodukter er hvede, kaffe, bomuld, the og cashewnødder.
 
Afrika # 85 Spouse PDF Udskriv E-mail
skrevet af Kenneth   
Friday, 06 July 2007

To år på tennisbanen

Rundt om i verdenen i de miljøer, hvor der er mange mennesker udstationeret (såkaldte expat's) florerer begrebet spouse. Det er et engelsk ord om ifølge ordbogen betyder...

...ægtefælle. I miljøer blandt diplomater, danida-ansatte og andre udstationerede betyder betegnelsen spouse noget i retning af medfølgende ægtefælle til den med jobbet. Så undertegnede Kenneth Øhrberg kan hermed føje betegnelsen spouse til rækken af titler og prædikater opnået gennem livet. Jeg er en spouse.

Og hvad render de så og fordriver tiden med de der spouses. I gamle dage (læs for tredive år siden) var langt den overvejende del af de udsendte med eksempelvis Danida typisk i alderen mellem femogtyve og femogtredive. Det var manden der havde jobbet og hans hustru fulgte oftest med, passede familiens børn, deltog i lidt frivilligt arbejde på udeposten og hyggede sig med de øvrige spouses til gymnastik, i kaffeklubben eller med praktiske gøremål i husholdningen.

Men de sidste ti år har tingene ændret sig ret så drastisk. Blandt de udstationerede i dag er det lige så ofte kvinden der har jobbet og manden der følger med og specielt når man kigger på den yngre del af dem, der i en årrække har bosat sig langt fra hjemlige himmelstrøg. En Danida-ansat i dag er typisk akademiker og har derfor ikke sjældent en ægtefælle også med en lang videregående uddannelse - som eksempelvis tilfældet Marlene og jeg. Og har man læst mange år for at dygtiggøre sig med henblik på senere at præstere i sin professionelle karriere, så er det at være udstationeret med udeposter rundt i verden af to til fem års varighed ikke let foreneligt med en traditionel karriere på jobmarkedet i Danmark.

Det har man luret hos Danida, Udenrigsministeriet, Mellemfolkeligt Samvirke og hvad de ellers hedder allesammen. Og derfor var der i sidste udgave af Udenrigsministeriets avis UDVIKLING et tema om spouses. I den forbindelse havde Marlene og jeg en samtale med en journalist og vi optræder som en del af artiklen.

Vi havde sammen med journalisten aftalt, at vi gerne ville tale med lidt store bogstaver for at få budskabet til måske at trænge igennem inde på Asiatisk Plads hvor Udenrigsministeriet og Danida lægger deres personalepolitik.

Klik på linket og læs artiklen hvis du har lyst - UDVIKLING.

Hvis jeg fremstår som et tudefjæs, der brokker mig over livet som udsendt, så er det ikke tilsigtet. Er du hyppig gæst på denne blog så ved du, at jeg nyder livet i Afrika i fulde drag. Hensigten med mine udtalelser er som beskrevet at gøre de ansvarlige inde på UM (Udenrigsministeriet) opmærksomme på, at de på den lange bane har en udfordring med at rektuttere og ikke mindst fastholde de bedste kandidater til deres jobs. De bør nok angriber tingene anderledes, end de gjorde for tredive/fyrre år siden - det er jo ikke sikkert at Marlene næste gang får mig lokket med ud i den store verden for at drikke gin-tonic, spille golf og stå på vandski. Og mens de tænker lidt over det derinde på Asiatisk Plads, vil jeg så køre til tennis ;o)

Sidst opdateret ( Friday, 06 July 2007 )
 
< Forrige   Næste >