Main Menu
Forside
Nyheder
Kenneth's Blog
Galleri
Video
Gæstebog
Links
Kontakt
Kenneth 40 år
Administrator
Information om Tanzania
Newsflash
Omkring 75% af tanzanias befolkning arbejder i landbruget. Den samlede landbrugsproduktion udgør 50% af landets økonomi (BNP).
 
Afrika # 92 Et plask PDF Udskriv E-mail
skrevet af Kenneth   
Sunday, 19 August 2007

På fisketur

Derude på cirka én kilometers afstand så jeg en kæmpe bølge rejse sig. Et plask som var en bombe blevet smidt i vandet. Strakt fik jeg tanken, at det...

...måtte være en gang dynamit, der var blevet smidt i vandet af de lokale fiskere.

Det er fredag formiddag og Grant og jeg er på fisketur. Det foregår ved at man trawler rundt ude på det store vand i moderat tempo. I fastmonterede holdere sidder to fiskestænger med liner ude bag båden påmonteret en lille fisk købt på fiskemarkdet til formålet og efterfølgende armeret med ståltråd og fiskekroge.

Men de lokale bruger altså også andre metoder, som eksempelvis dynamitfiskeri. De smider en stang dynamit i vandet og sejler så hurtigt hen til stedet for eksplosionen og samler de fisk op, der enten dør eller bliver lammet af trykbølgen under vand. Når vi snorkler rundt omkring Dar ser vi ofte steder hvor korallerne er helt døde - et sikkert kendetegn på at der er fisket med dynamit.

Mens jeg sidder der på Dafu (vores båd) og sammen med min båd-partner Grant forarges over det vi tror er dynamitfiskeri her mid på formiddagen, kommer der pludselig en kæmpe-hval op af vandet. Den bliver skudt op af vandoverfladen som i slowmotion, for så plask at lade sig hamre mod vandoverfladen og skabe et sprøjt og en bølge man ikke troede mulig. Hvalen var helt fri af vandet og jeg kunne se dens kæmpe krop, hovedet, finner og hale. Et syn jeg aldrig glemmer. Tyve sekunder senere kom den op af vandet igen, denne gang lidt tættere på. Og igen. Og engang til. Ikke hver gang kom den fuldt til syne, men vi kunne tydeligt både se og høre, at her var en af havets kæmper på vej mod syd.

Efter opslag på nettet kan jeg konstatere, at det højst sandsynligt var en pukkelhval. De kan blive op til 36 tons og er typisk 12-16 meter lange. Da den var tættest på os var den vel på 4-500 meters afstand og jeg skal indrømme, at både Grant og jeg tog redningsveste på og jeg satte mig klar ved styrepulten. Man kan jo aldrig vide om den pludselig ville ændre kurs eller måske havde en fætter i nærheden. Og jeg er ikke sikker på, at lille Dafu ville have kunnet klare 20-30 tons hvalkød smidt ned fra ti meters højde på det spinkle fiberdæk.

Selvom jeg endnu engang må notere en fisketur på Det Indiske uden at hverken tun eller king fish bed på, så var det en opstemt lystfisker der vendte hjem efter en formiddag på havet. Sikke en oplevelse og jeg siger mig ikke fri for at have spejdet ud over vandet de sidste par dage når jeg har været i nærheden for at få endnu et syn af dette fantastiske dyr. 

Risikoen for at blive overrasket senere på året af en pukkelhval, der springer ud af vandet i Roskilde Fjord er nok ikke overhængende.

 

 
< Forrige   Næste >