Main Menu
Forside
Nyheder
Kenneth's Blog
Galleri
Video
Gæstebog
Links
Kontakt
Kenneth 40 år
Administrator
Information om Tanzania
Newsflash
Tanzania producerede 54.000 tons kaffe i 2004 (forbruget af kaffe i Danmark er omkring 30.000 tons årligt).
 
Afrika # 36 Hvad koster en seng? PDF Udskriv E-mail
skrevet af Kenneth   
Thursday, 16 November 2006

Man skulle have været håndværker

I disse dage går tiden med udpakning og indkøb af både need og nice. I første kategori stod øverst på listen igår en seng til vores housegirl Bernadette. Hun hedder naturligvis også...

...et eksotisk lokalt navn, men alle afrikanerne har også et mere vestligt navn. Nemt for os blegansigter, både at huske og at udtale.

Anyway, så bor Bernadette i "servantsquarter" et lille anneks, der ligger nede i enden af haven. Her har hun et værelse, et toilet/bad og så er vi ved at få lavet et lille køkken til hende i det sidste rum. Det er yderst simpelt og småt, og det gør lidt ondt i ens skandinaviske hjerte, selv at leve på omkring 300 m2 i 2½ etage og så sende hushjælpen ned i baghaven til samlet 15 m2. Men sådan er livet i klassesamfundet - det tror jeg (heldigvis) aldrig vi vender os helt til.

Nå, men Bernadette skal jo have en seng at sove på, så afsted vi drog i den store Nissan for at køben en sådan. Lidt som hjemme i København har de handlende smart nok udvalgt visse områder af byen, hvor der er en klar overrepræsentation af en specifik branche. Således kørte vi ud på ringvejen og et par kilometer til venster og her stod de så - ude midt under åben himmel. Sengesælgerne - de farlige udyr.

Sådan en kæmpe stor hvid 4x4 vækker opsigt og før vi nåede at stå ud af bilen, var vi omringet af 20-30 af de storsælgende og i danske kontekst noget pågående handelsmænd. Vi gik rundt og kiggede på senge, madresser, gavle, puder og den slags. Bernadette viste hurtigt sit talent som indkøber og tingede til højre og venstre, mens jeg gik med hænderne dybt begravet i lommerne for at beskytte egendele som nøgler, mobiltelefon og mønt. De forlangte 70.000 Tsh (350,- dkr.) for en seng uden madres - og det var for galt mente Bernadette, så vi kørete igen.

Lidt længere henne ad vejen stod der nogle andre sengesælgere og nu havde vi fået lagt en taktik. Vi kørte noget forbi og ind på en tank. Her satte jeg Bernadette af og blev holdende en cola's tid. Så modtog jeg en SMS fra hende og vendte skuden og kørte hen og betalte og samlede både hende og den indkøbte madres op. Således må det konstateres, at hendes handelstalent er noget bedre når jeg ikke er tilstede. Om det skyldes min blotte tilstedeværelse herunder hudfarve (nok den primære årsag) - eller at det giver hende mulighed for at få lidt kommision (som en af de nye venner Dennis mente var tilfældet) vides ikke. Men vi sparede da nogle penge.

Af andre indkøb kan nævnes sofa og kogeplade til Bernadette, trillebør, plæneklipper, hakker, gummistøvler, havevander og andre lækkerier til Christian (vores gartner). Og så selvfølgelig diesel i lange baner til generatoren. Den er en anelse mere tørstig end forventet, hvilket har medført at den allerede er kørt tør to gange på under en uge.

Dig der ved lidt om dieselmoterer sidder allerede med panderynker så dybe som plovfuger. Det er nemlig ikke super fedt at køre en dieselfætter tør. Den skal luftes ud og pumpes og gøres ved, inden den giver besvære sig med at bevæge stemplerne igen. Så jeg vil tilstræbe at købe ny saft til monsteret inden den begynder at hoste. Det sparer en del tid på den lange bane.

Og idag står den så på små praktiske opgaver som skift af diverse pærer og lamper, tøjvask, tætning af varmtvandsbeholder i køkkenet, omplante lidt i haven, få slået græsset, fikse toilettet i masterbedroom, test af køleskabet og montage en noget myggenet. Godt jeg har folk til det hele, når nu min far ikke er i nærheden til at vise hvordan man gør den slags. 

 
< Forrige   Næste >