Main Menu
Forside
Nyheder
Kenneth's Blog
Galleri
Video
Gæstebog
Links
Kontakt
Kenneth 40 år
Administrator
Information om Tanzania
Newsflash

Mobiltelefoner er meget udbredt i Tanzania. Selv fra små landsbyer langt ude er der dækning på mobilnettet. Fastnettelefoner findes ligeledes i udbredt omfang.

 
Afrika # 38 Tanga PDF Udskriv E-mail
skrevet af Kenneth   
Wednesday, 22 November 2006

Huller i vejen og en tankvogn på tværs

Vi har haft besøg i Dar nogle dage af Zahra som er Marlenes veninde fra København. Hun arbejder i 3½ måned på et HIV/AIDS projekt i byen Tanga små 400 kilometer nord for Dar es Salaam. Søndag kørte vi derfor...

...mod Tanga. Dels for at aflevere Zahra, men selvfølgelig også for at se lidt mere af Tanzania.

Selvom man ikke kan klage over sikkerheden med en Nissan på 2,5 ton og to læger som passagerer, så kan man ikke lade være med at tænke på, at trafik er en af de store dræbere her i landet. De lokale kører med hovedet under armen og speederen i bund. Overhalinger hvor man intet kan ses - op ad bakke i sving med mere. Busser og lastbiler med overlæs og langt over 120 km/t på hvad der svarer til en yderst dårligt vedligeholdt dansk landevej. OK, jeg ved godt, at man må køre 130 på de jyske landeveje - men alligevel. Man slapper ikke af bag rattet på samme måde, som når turen går fra Frederikssund til Vejle.

I Tanga besøgte vi det hospital og et par af de klinikker som Zahras forskningsprojekt er tilknyttet. Det var noget der brændte sig ind i hukommelsen, at se hvordan en sengeafdeling ser ud på et lokalt hospital i Tanzania - eller et konsultationsrum, hvor gravide kvinder undersøges. Jeg undlod at tage billeder i et hensyn til privatlivets fred og jeg tror faktisk kære læser, at det skal du kun bifalde.

HIV/AIDS har en udbredelse på 9,7% i Tanzania. Det er ikke overvældende højt set i en Afrikansk kontekst, men forestil dig alligevel at hver tiende af alle mennesker har en dødsdom hængende over hovedet. Og at mange af dem der får konstateret HIV er mennesker i deres bedste år. Mennesker som skulle have bidraget til landets udvikling, arbejde, undervise, uddanne, behandle, sælge, producere, dyrke og ikke mindst passe deres børn.

En gravid kvinde, der i forbindelse med din fødsel får konstareret at hun er HIV positiv står i et kæmpe dilemma. Hun har lige fået et barn, har lige fået en dødsdom (omend der kan gå mange år før den effektueres) og endelig ved hun, at det kan have kæmpe sociale og familliære konsekvenser for hende, hvis hun går hjem og fortæller hendes mand, at hun er testet positiv.

Mange af mændene ønsker nemlig ikke at blive testet og ikke sjældent er det dem, der er årsagen til hustruens sygdom. Samtidig risikerer den nybagte mor, at manden forlader hende og at hun bliver helt eller delvis udstødt af familien som her i Afrika er lig med hendes sociale sikkerhedsnet (....hvem diskuterer velfærdssamfund...). Det er barske problemer de slås med hernede og det sætter ens egen tilværelse lidt i perspektiv.

Således opmundret pakkede vi Nissan'en og trillede yderligere mod nord op mod Arusha, hvor Marlene deltager i et seminar. På vejen så vi en kæmpe tankbil med hænger, der lå på tværs hen over vejen så begge spor (et i hver retning) var blokeret. Det holdt biler og busser på begge sider og vi kravlede med firhjulstræk af vejen, forbi og op på vejen og videre igen. Godt vi ikke var med bussen.

Vejene er iøvrigt meget svingende i kvalitet. Huller på størrelse med et kloakdæksel og 20-30 centimeter dybe er ikke noget særsyn. Man skal derfor være rimelig vågen bag rattet og skifter nogen gange vognbane, hvis der ikke er modkørende trafik. Det minder faktisk lidt om at spille computerspil - jeg tror bare kun man har et liv, så vi passer godt på det.

Sidst opdateret ( Wednesday, 22 November 2006 )
 
< Forrige   Næste >