Main Menu
Forside
Nyheder
Kenneth's Blog
Galleri
Video
Gæstebog
Links
Kontakt
Kenneth 40 år
Administrator
Information om Tanzania
Newsflash
Det tropiske paparis Zanzibar ligger 2 timers sejlads (eller 20 min. flyvning) fra hovedlandet. Ø'en er på størrelse med Bornholm og har et beflokningstal på omkring 800.000 mennesker.
 
Afrika # 39 Kaffe PDF Udskriv E-mail
skrevet af Kenneth   
Thursday, 23 November 2006

En ældre tysk herrer udtaler sig om den lokale arbejdskraft

"Og så begyndte de at ville have penge til transport. Og som jeg sagde - If they can't walk, how should they then could work?", sagde den ældre tysker siddende der på teressen foran os på sin kaffefarm i det nordlige Arusha. Marlene, Dennis og jeg...

 

..var kørt ud for at kigge på kaffefarme. Af den danske konsul i Arusha, han hedder Geert, havde vi fået en kontakt til Herr Peter Koch, der viste sig at være en ældre bestemt men også venlig tysk herrer, der har levet de sidste tyve år af sit liv i Afrika på nærværende kaffefarm.

Hans græsk-cypriotiske hustru sad roligt i baggrunden og skød en bemærkning ind i ny og næ, mens vi sad der i de meget gamle havestole på verandaen i en nedslidt klassisk kolonitids-hovedbygning og talte om kaffe.

Vores undskyldning for besøget var, at jeg kender nogle mennesker i Danmark, der leger med tanken om at importere kaffe fra Tanzania. Det var en helt ny verden der åbnede sig for mig med vaskning af bønner, tørring, ristning, tilladelse til eksport, kaffesorter, høstudbytter og indisk kaffemafia. Tak for kaffe.

Enden på historien blev tre pund freskkværnet, en lille dåse med nyristede bønner og et hjerteligt på gensyn. Ingen tvivl om at branchen er meget speciel og ikke nem tilgængelig, men heller ingen tvivl om, at der er potentiale for en spændende forretning - med masser af udfordringer.

Fredag kørte vi retur til Dar fra Arusha. Små otte timer bag rattet med højt koncetrationsniveau efterfulgt af en middag på teressen samme aften hos Lene og Kasper (MS'ere). Det var en nytårsforberedelsesmiddag - og dem kommer der flere af, inden den store dag oprinder. Der var lidt hængt kat over min performance, men jeg tror at masken holdt, så vi - og Louise, Jane og Thomas - bliver inviteret til boblevand og en båndet regent anno 2005.

På vejen retur til kysten købte vi iøvrigt stort ind af diverse grøntsager og frugt. Skægt som udvalget skiftede karakter efterhånden som kilometerne skred frem. Tættest på Arusha i de bjergrige områder købte vi tomater, kartofler, løg, gulerødder, agurker og grøn peber. Et par hundrede kilometer længere mod øst købte vi mango og bønner, lidt senere appelsiner og mandariner og kort før Dar købte vi annanas. Alt sammen af bønder og handlende langs vejkanten og alt sammen i kvanti som var vi hele den tyrkiske familie, der netop havde lejet en butik på et stærkt befærdet hjørne af Nørrebrogade i København.

De sammenlagte 20-30 kilo frugt og grønt stod os i den fyrstelige sum af lidt over 100 kroner. Men så er kvaliteten også helt i top og hele baduljen er økologisk. Hvem pokker har råd til sprøjtegift på disse kanter. Ikke engang ham tyskere på teressen.  

Sidst opdateret ( Saturday, 25 November 2006 )
 
< Forrige   Næste >